Alfalfa Shaklee: Apa keistimewaannya?








Alfalfa adalah tumbuhan yang jarang diperkatakan. Mungkin kerana ia bukan berasal dari negara kita. Alfalfa sebenarnya sejenis tumbuhan/herba yang sangat kaya dengan nutrisi. 

Alfalfa Shaklee merupakan produk pertama sekali yang dicipta oleh Dr. Forrest C Shaklee pada tahun 1950an. Maka Alfalfa Shaklee merupakan produk signature Shaklee Corporation. 

Kenapa Dr. Shaklee memilih Alfalfa Shaklee sebagai supplemen pertama? Alfalfa merupakan herba tradisional masyarakat orang putih dan mereka menggunakan Alfalfa untuk pelbagai jenis keadaan kesihatan terutamanya bagi wanita selepas bersalin. Oleh sebab Alfalfa mempunyai banyak kebaikan kepada wanita, lelaki dan kanak-kanak, maka Dr. Shaklee merumuskan formula Alfalfa menjadi supplemen Alfalfa Shaklee yang sangat-sangat memberi manfaat kepada semua golongan. 

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Alfalfa Shaklee mengandungi vitamin B, C, E dan K dalam jumlah yang seimbang. Ia juga mengandungi mineral kalsium, magnesium, kalium, fosforus, zat besi, flourida, protein, mineral surih, serat, dan asid lemak. Alfalfa bermanfaat dalam penyerapan protein, dan karbohidrat. Alfalfa juga bertindak sebagai pembersih darah. Alfalfa juga telah digunakan sekian lama di Afrika sebagai milk booster untuk ibu yang menyusukan anak.

Di antara vitamin dan mineral yang terkandung di dalam Alfalfa Shaklee adalah:
  • Vitamin A - Untuk penglihatan. Membina ketahan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan: menggalakan pertumbuhan sel, menggalakan kulit yang sihat.
  • Vitamin E - melindungi sel-sel daripada sinar uv, kesihatan jantung, kardiovaskular, kesihat otot, memperbaiki sistem imun badan, menguatkan dinding pembuluh darah, membantu fokus mata.
  • Vitamin B6 - membantu asimilasi makanan dan metbaolisme protein dan lemak, menggalakan kesihatan saraf dan kulit, membantu mengurangkan loya bagi ibu hamil.
  • Vitamin K - penting bagi pembekuan darah, penting dalam fungsi hati
  • Vitamin D - mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan
  • Kalsium - membina dan mengekalkan kesihatan tulang dan gigi, membantu pembekuan darah, mengawal rentak jantung, membantu pembinaan sel saraf dan fungsi saraf.
  • Zat besi - diperlukan dalam pembinaan hemoglobin
  • Kalium - membantu fungsi otot, jantung, tindakbalas enzim dan untuk digest lemak.
  • Fosforus - meningkatkan peranan tisu saraf.
  • Sodium - mengawal keseimbangan cecair dalam badan
  • Magnesium - mengelakkan sembelit, membantu fungsi otak dan melindungi kulit.
  • dan banyak lagi vitamin dan mineral yang dijumpai yang tak dinyatakan di sini.
Selain itu, Alfalfa juga kaya dengan protein di mana kandungan proteinnya 18.9% berbanding daging lembu, 3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. Protein diperlukan untuk membina sel-sel tubuh badan kita. Kekurangan protein di dalam badan menyebabkan kita cepat lesu dan letih. Akar alfalfa pula yang memanjang ke dalam tanah mencari mineral penting yang tidak kesampaian oleh tumbuhan lain.

ALFALFA NI UNTUK APA SEBENARNYA????
  1. Merawat gangguan pencernaan.
  2. Mengawal kolestrol dalam darah
  3. Menghapuskan kolestrol buruk (LDL) 
  4. Mengurankan risiko penyakit jantung dan strok
  5. Bagus untuk pesakit diabetis kerana mengurangkan paras gula dalam darah.
  6. Mencegah edema - Pengumpulan air di dalam badan terutama di bahagian kaki
  7. Mengurangkan simptom menopaus
  8. Merawat asma dan lain-lain masalah pernafasan
  9. Merawat masalah sembelit
  10. Menyahkan toksik di dalam badan
  11. Merawat sakit otot dan sendi
  12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
  13. Membantu masalah penghadaman
  14. Terkenal dengan fungsinya yang memperbanyakkan susu ibu
  15. Merawat masalah pundi kencing
  16. Merawat masalah gastrik dan gangguan hati
  17. Meningkatkan kesihatan prostat
  18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
  19. Menghangatkan hubungan suami isteri
  20. Membantu meningkatkan kesihatan lelaki
  21. Membantu merawat lain-lain masalah kesihatan seperti alahan, gout, nafas berbau, arthritis, masalah kolon, hernia hayfever, bau badan, ulser dan sinus.
APA KEISTIMEWAAN ALFALFA SHAKLEE???
  1. Sumber terbaik dari daun alfalfa (tanpa akar dan batang)
  2. Alfalfa Shaklee ditanam tanpa semburan bahan kimia
  3. Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air sebagai minuman herba semulajadi
  4. Tidak memudaratkan bayi yang menyusu seperti panas dan cirit birit
  5. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau pengawet tiruan
  6. Membantu melengkapkan zat dan nutrisi dalam pemakanan.

AWAS!!!!!
Tidak semua alfalfa adalah sama. Alfalfa yang didapati di supermarkat adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tidak mementingkan teknologi hijau yang menggunakan racun pesticide. Alfalfa Shaklee ditanam di California USA tanpa menggunakan pesticide, racun kulat, bacterioside, hormon sintetik dan bahan kimia.
Cara pengambilan

Alfalfa boleh diambil 4-6 biji sehari selepas makan. Kebiasaannya diambil 2 biji selepas sarapan pagi, 2 biji selepas makan tengahari dan 2 biji selepas makan malam.

Anda berminat??? Boleh hubungi saya untuk mendapatkan harga teristimewa.

Anda tak cukup bajet tetapi berminat untuk mencuba??? Jangan risau... saya ada menyediakan pek percubaan dengan harga yang amat rendah. 

Jom roger2!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment